Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

Het alfabet van essentiële oliën: P

Palmarosa Cymbopogon martinii

Palmarosa is een frisse, naar citroen en roos ruikende olie. Helpt bij het helingsproces van wondjes, zowel op het lichamelijke als op het geestelijke vlak. Bij acné, maar ook bij een droge oudere huid en couperose, heeft palmarosa een positieve invloed. De olie is daarom heel geschikt om te verwerken in allerlei huidverzorgingsproducten.

Een heerlijke body milk:
20 druppels palmarosa, 10 druppels citroen, 5 druppels ylang-ylang in 100 ml bodymilk neutraal.

Patchouli Pogostemon cablin

Patchouli past bij mensen die zichzelf voorbij lopen en hun lichaam hierdoor in de kou laten staan. De geur van patchouli herinnert aan de flower power tijd. De parfum van patchouli werd in die tijd overvloedig gebruikt. Samen met citroen werkt patchouli goed om aan te sterken na een griep.

Recept te gebruiken bij roos op de hoofdhuid:
aan shampoo neutraal 5 ml patchouli toevoegen.

Peen Daucus carotta

Peen wordt vooral in de huidverzorging gebruikt. Het verbetert de elasticiteit en de kwaliteit van de huid en vermindert oneffenheden.

Een verzachtende en beschermende zonneolie om uitdroging van de huid te voorkomen en om prachtig bruin te worden:
5 druppels peen, 2 druppels ylang-ylang in 50 ml hazelnoot- of jojoba-olie.
Wie snel verbrandt in de zon, doet er goed aan om eerst vers geperste wortelsap te drinken. Bovendien is wortelsap heel reinigend en verbetert de teint van de huid.

Peper (zwarte) Piper nigrum

Peper is verwarmend en stimulerend. Zowel voor de geest als voor het lichaam. Peper geeft een zetje in de rug en spoort aan om actief te zijn. Een echte oppepper dus.

Een goed mengsel om in een ruimte te verdampen is:
2 druppels rozemarijn, 1 druppels pepermunt en 1 druppel peper.

Pepermunt Mentha piperita

Pepermunt werkt reinigend en verheldert de geest. Heel verfrissend is de geur van pepermunt in de auto. Om goed bij te blijven. Pepermunt geeft verlichting bij hoofdpijn, vooral wanneer deze veroorzaakt is door verkeerd eten of drinken. Wanneer de slapen ingewreven worden met een druppel pepermunt geeft dit direct verkoeling. Bij maagproblemen en een slechte adem, helpt het een paar druppels pepermunthydrolaat op te lossen in wat water en dit mengsel op te drinken.

Peterselie Petroselinurn crispurn

Het uiterlijk van deze plant met haar krullerige en speelse bladeren zegt al iets over haar werking: peterselie wordt gebruikt in massageoliën om een ondeugende en speelse creativiteit naar buiten te laten komen. Deze olie is prettig bij verdriet en somberheid.

Petitgrain Citrus aurantiurn arnara

Petitgrain is een zonnige en rustgevende olie, speciaal voor de hartstreek. Het verzacht de pijn en de druk rondom het hart en versterkt het zenuwstelsel.

Een bad met petitgrain is uitstekend om daarna lekker te kunnen slapen:
5 druppels petitgrain in 10 ml badolie neutraal.

Pompelmoes (grapefruit) citrus paradisi

Werkt bijzonder zuiverend, verfrissend en het activeert de levenslust.

Een goed begin van de dag:
25 druppels pompelmoes en 5 druppels lavendel in 100 ml douchegel neutraal.

Pierre d’Afrique, Hyraceum Absolue, Oost Afrika

Dit product met een dierlijke geur is het resultaat van een totale symbiose tussen de omgeving en de uitwerpsels van de klipdas, een klein dier uit Oost Afrika.

Het product is natuurlijk, maar half gefossiliseerd, het is tegelijk mineraal en organisch. Het rapen van de stenen heeft geen invloed op het leven of de leefplaatsen van de dieren. Het is een traditioneel en artisanale activiteit.

De klipdas.

De klipdas is een klein diertje dat reeds lang op aarde is. Hij wordt op verschillende plaatsen in de Bijbel geciteerd:
"In het hoog gebergte vindt de steenbok zijn toevlucht, in de rotsen verbergt zich de klipdas" Psalm 104 vers 18
"De klipdassen zijn een machteloos volk, toch maken zij hun woning in de rotsen." Spreuken 30,26.

De klipdas, Rock Hyrax, Procavia capensis, is een zoogdier die tot de subklasse der Eutheria behoort. Hij lijkt op een marmot maar is geen knaagdier.

De klipdas hoort tot de orde Hyracoidea dat zelf deel uitmaakt van de grote groep der hoefdieren. Zijn naaste familie zijn de orde der Perissodactyles (paarden, tapir en neushoorn) en de orde der Proboscidea (olifanten). De Afrikaanse inboorlingen noemen de klipdas "het kleine broertje van de olifant".

Het leefmilieu

De klipdas leeft in groep van een twintigtal individuen. Hij komt enkel op het Afrikaans continent voor, in steppe en subwoestijngebieden waar rotsformaties aanwezig zijn. Hij is totaal afwezig in woudgebieden. De klipdas kan zijn eigen leefruimte niet aanmaken, hij is dus volledig afhankelijk van het bestaande reliëf. Elke holte in een rots kan een leefholte vormen.

Zijn voeding

Het is een planten- en graseter met een beperkte nood aan proteïnen. Zijn voeding bestaat hoofdzakelijk uit gras, jonge struikscheutjes, fruiten en bessen. Hij leeft is een uiterst droog klimaat en zijn basis metabolisme is daar volledig op gericht zodat de waterbehoefte zeer laag is. Zijn urine is heel geconcentreerd met een nog niet verklaarde eigenschap: het bevat onopgeloste calciumcarbonaat kristallen. Een van zijn karakteristieken. Elke klipdas kolonie heeft één of twee plaatsen die ze gebruiken om zich te ontlasten en te urineren. Zo houden ze hun leefruimte rein. Deze plaatsen worden tijden het regenseizoen door het regenwater gewassen. Dat water lost een deel van de uitscheidingen en dringt in de rotsen door.

Pierre d’Afrique - Hyraceum

De uitscheidingen van de klipdas worden door het regenwater gedeeltelijk opgelost en meegesleept. Het zijn deze opgeloste en ontbonden uitscheidingen, vermengd met aarde, plantenvezels en mineralen die na enkele eeuwen halfgefossiliseerd in de ondergrond aanwezig zijn.

Het rapen.

De stenen worden met de hand opgeraapt en deze activiteit bestaat al sinds de oudheid. Het is een lange en moeilijke taak. De verzamelaar moet met een lader naar de holte klimmen en dan met hamer en bijtel de stenen uitkappen. De gevulde zakken worden per kameel naar de dichts bijzijnde stad gevoerd om de stenen te verkopen.

De grondstof

Als grondstof is de "Pierre d'Afrique" zonder probleem voor honderden jaren voorhanden. De klipdas is een beschermd dier en het hernieuwen van de grondstof is dus geen probleem. De steen, ook Godsteen genaamd, is een bruin brokkelige blok. De kleur is afhankelijk van de aarde waarin het voorkomt. Uit deze stenen vloeit een donker kleurig olieachtig product, de hyraceum. Het heeft een zeer sterke penetrante geur.

Traditioneel gebruik

Volgens plaatselijke informatie bronnen wordt sinds eeuwen het gebruik van deze "Pierre d'Afrique" van generatie op generatie overgedragen. De Egyptenaren zouden deze steen bij de mummificatie gebruikt hebben.

Hedendaags wordt het onder drie verschillende vormen gebruikt:

  • Poeder: bij het drogen en ontsmetten van de huid.
  • Pasta: stoppen van huidbloedingen, ontsmetten van de wonden.
  • In oplossing: bij maagzweren, bij voedselvergiftiging, bij darminfecties en darmwormen, bij hoofdpijn, hoge bloeddruk en angstgevoel.
  • In de parfumerie wordt het absolue gebruikt als fixeermiddel net als muscus of castoreum, maar het wordt niet beschouwd als dierlijk product en heeft geen synthetische vervanger.

 

 

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Terug naar "Etherische oliën & Hydrolaten"

 

SynTec.be