Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

Het nut van de bijen

Bijen zorgen voor 80% van de bloembestuivingen, dus meer dan vlinders, wespen, hommels en vliegen samen! (De groep bestuivers bestaat voornamelijk uit bijen, hommels, vliegen, vlinders, wespen en kevers.) Dit komt doordat :

  • Honingbijen zijn bloemvast : ze gaan naar opeenvolgende bloemen van éénzelfde plantesoort. Dit betekent dat ze een bepaalde soort bloem blijft bevliegen, zolang deze iets oplevert. Deze bloemvastheid is belangrijk voor de bloembestuiving (bloemen kunnen enkel bevrucht worden na bestuiving van pollen van dezelfde soort), maar ook bij de bijencommunicatie zorgt dit dat er geen verwarring is omtrent de aard van de voedselbron die wordt doorgegeven. Bij aanvliegen van verschillende bloemsoorten brengt dit verschillende pollen en geuren mee.
  • Honingbijen vliegen bovendien veel bloemsoorten aan (wilde bijen beperken zich maar tot enkele gewassen) Een paar belangrijke bestoven gewassen door de bij zijn : APPEL (Pirus Malus), BRAAM (Rubus Fructicosus), KLAVER (Trifolium), LIJSTERBES (Sorbus aucuparia), LINDE (Tillia), PAARDEBLOEM (Taraxacum Officinalis), PAARDEKASTANJE (Aesculus Hippocatanum), PHACELIA (Phacelea Tanacetifolia), WILGEN (Salix sp.) MEIDOORN (Crataegus Sp.) en alle kruisbloemigen.

Ze worden ingezet voor bestuivingen van cultuurgewassen, waar ze meestal tot 100 % verantwoordelijk zijn voor de bestuivingen.

In het voorjaar huren veel fruittelers bijenvolken van imkers. Door één of meer bijenkasten in een boomgaard te plaatsen zijn er op elk moment voldoende bijen aanwezig om een goede bestuiving en daardoor een goede vruchtzetting te bewerkstelligen.

Bijen worden ingezet bij de bestuiving van appels, peren, pruimen, kersen, bessen, frambozen, bramen en aardbeien.
Onder glas, in kassen worden bijen gebruikt bij de bestuiving van onder meer augurken, courgettes, aardbeien, meloenen, perziken en bessen.
Ook veel groente- en bloemenzaden worden bekomen door bestuiving met bijen.

De kwaliteit en kwantiteit van de vruchten verhoogt door bestuiving door bijen; grotere en beter gevormde aardbeien, groter geurstofgehalte bij lavendel, meer luzerne en peren, meer olie in koolzaad (tot 53%), meer koffiebonen (tot 150%), niettegenstaande koffie een zelfbestuiver is. Tevens verhoogt de kiemkracht van het zaad.

De vruchten en zaden die ontwikkelen dankzij de bijbestuiving dienen als voedsel voor andere dieren (vogels...)

De honingopbrengst kan gebruikt worden als voedings- en geneesmiddel
De wasopbrengst voor talloze industriële en artistieke toepassingen
Ze leveren stuifmeel voor geneeskrachtige doeleinden
De koninginnegelei is een middel voor de "eeuwige jeugd"
Bijengif kent toepassingen in de pharmaceutische industrie
Propolis (bijenkit of kithars) is gekend voor zijn sterke antiseptische werking

 

 

Terug naar "Bijen"

 

SynTec.be