Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

Tamme Kastanje - Castanea sativa L.

De tamme kastanje komt oorspronkelijk uit klein Azië en daar vandaan geïntroduceerd in Griekenland en later in Zuid-Italië en Spanje. Het meest komt ze voor in Zuid-Europa. De plant wordt al sinds de oudheid gekweekt en wordt als vruchtboom langs wegen, in tuinen en parken aangeplant. Vruchten worden in oktober - november, geoogst en gedroogd. Bij een constante temperatuur van 4 °C kun je ze in de schil bewaren tot in de lente. Ze bevatten zetmeel (35-60%) eiwitten (6-10%) suiker (15-20%) vetten (2-7%),40 mg Vit C en 16 mg Vit B1. Ze bevatten geen natrium en passen daarom goed in een dieet voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk of aan nierziekten. De kastanjes kan je roosteren, koken (in de schil en achteraf schillen) of tot meel malen.

Kastanjepurée:
500 g kastanjes overgieten met kokend water, vervolgens schillen.
2,5 dl melk koken met de geschilde kastanjes.
Hier aan toevoegen 125 g suiker en een vanillestokje.
Na het koken de kastanjes fijn pletten tot een puree en op smaak brengen met een weinig rum.
Deze puree kan je gebruiken als vulling voor desserten.

 

 

Terug naar "Andere remedies & volksgebruiken"

 

SynTec.be