Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

Rhamnus frangula L. of te wel de vuilboom

Het is een inheemse boomachtige heester of struik, die tot 2 meter hoog kan worden. In het voorjaar kan men hem praktisch alleen herkennen aan zijn schors, waar het juist om te doen is op geneeskundig gebied.

De naam "vuilboom" komt van de bedorven geur van de vers bast maar is in onze contreien waarschijnlijk beter gekend onder de naam sporkehout. "Sporkehout" of "spakehout" wijst erop dat het hout gebruikt werd voor het vervaardigen van sporken, ttz pinnen. "Spork" en "sprot" duiden iets aan dat gemakkelijk breekt trouwens het latijnse woord "frangula" duidt in dezelfde richting. Men spreekt ook van "buskruitboom"; deze volksnaam stamt uit de tijd dat zachte geelrode hout van de vuilboom de beste houtskool leverde voor het vervaardigen van buskruit! "Pijlhout" komt van het feit dat de kinderen er pijlen van maakten.

Nu waarom iets schrijven over sporkehout? Wel, in onze gejaagde maatschappij hebben veel mensen last van een verstoorde darmtransit. Verstopping of constipatie is een niet te onderschatten probleem. Nu, deze boom of struik is één van de beste natuurlijke middelen die ingezet kan worden als mild laxeermiddel. De vuilboombast werkt door het prikkelen van de dikke darm, moet men er rekening mee houden dat het effect maar gevoeld wordt 6 tot 8 uren na de inname. Je kan het kruid puur gebruiken door 3 maal per dag een infuus te drinken of in een gemengd infuus om de smaak wat te verbeteren want lekker is het niet. Ik weet echter uit ervaring dat reeds veel mensen baat hebben gehad met deze plant. Let wel ga niet experimenteren met vuilboombast en laat je goed inlichten!

Opgelet:
Niet gebruiken bij kinderen onder de 12 jaar, niet bij zwangere en vrouwen die borstvoeding geven. Niet gebruiken bij mensen met een obstructie in de ingewanden, niet gebruiken bij lijders aan de Ziekte van Crohn.
Langdurig gebruik kan de werking van de darmen verminderen. Gebruik deze plant, niet langer dan 8 a 10 dagen na elkaar.

Herborist Kris

 

Terug naar "Andere remedies & volksgebruiken"

 

SynTec.be