Mierikswortel - Armoracia rusticana Gaertn. Mierikswortel is al eeuwenlang een voor veel doeleinden gebruikte geneeskrachtige plant, die vooral door de Slaven en Germanen werd gebruikt. De eerste recepten voor mierikswortelsaus dateren al vanuit de 12de eeuw. De wortel van de plant heeft een scherpe mosterdachtige smaak en een specifieke geur. Mierikswortel bevordert de spijsvertering en kan daarom gebruikt worden in vleesgerechten, vis en hardgekookte eieren, sausen en broodbeleg. De jonge blaadjes kan je toevoegen aan salades of soepen.
Verse mierikswortel bevat veel mineralen en vitamines zoals magnesium, calcium, natrium en vitamine C. Als
natuurlijk antibiotica is deze plant vermaard en helpt vooral bij infecties aan de luchtwegen bronchitis)
maar ook bij ontstekingen op de urinewegen, koorts en bij gewrichtsontstekingen (artritis, jicht, ...) kan
het verlichting en genezing brengen. Je kan een hoestsiroop maken door geraspte mierikswortel te vermengen met kandijsuiker of beter nog honing. Na één dag trekken zijn de inhoudsstoffen opgenomen door de suiker of honing en neem je bij hoest enkele malen per dag een koffielepel.
Terug naar "Andere remedies & volksgebruiken"
|
|||||||||||||||||||