Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

Amandelontsteking - keelpijn

De verwekkers van een amandelontsteking zijn meestal streptococcen (bepaalde bacteriën), soms virussen.
Ze treedt meer op bij kinderen dan volwassenen en kan ontstaan als verwikkeling van een gewone verkoudheid.

Symptomen:
  • keelpijn, erger bij het slikken, vaak uitstralend naar de oren
  • Slikproblemen
  • Rode en gezwollen amandelen met soms witgele etterpropjes, opgezette klieren in de halsstreek, koorts, een algemeen onbehagen en hoofdpijn.
Voeding:
  • begin met vasten, enkel groentensappen drinken
  • Rauwe groenten zoals rauwe kool, ui en knoflook
  • Vruchten als bosbessen en bramen
  • Volle granen
  • AF TE RADEN:
    • suikers, alsook geraffineerde witmeelproducten.
    • Zuivel vermijden (houdt het slijm vast in de keel)
Kruidenadvies:
  • VERHOGEN VAN DE IMMUNITEIT:
    Rode zonnehoed (echinacea purpurea), katteklauw (uncaria tomentosa), knoflook (allium sativum)
  • TEGEN ONTSTEKING, ZWELLING EN PIJN:
    Duivelsklauw (harpagophytum procumbens), moerasspirea (fiilipendula ulmaria), wilgenbast (salix alba).
  • VERMINDEREN KOORTS:
    Lindebloesem (tilia cordata), vlierbloesem (sambucus nigra), kamille (matricaria recutita), duizendblad (achillia millefolium).
  • ELIMINEREN GIFTEN EN IS ONTSTEKINGSWEREND OP HET KEELSLIJMVLIES:
    Guldenroede (soidago virgaurea)

Kruiden: 1 koffielepeltje, water dat net van de kook af is opgieten, tot 10 min. laten trekken, uitzeven en in kleine teugjes opdrinken. Infuus eventueel zoeten met honing, als het op drinktemperatuur is.

Gorgelen:
  • ONTSMETTEN DE KEELHOLTE:
    Salie (Salvia officinalis), Goudsbloem (calendula officinalis), smalle weegbree (plantago lanceolata).
    Aftreksel maken van het kruid of mengsel van de 3 kruiden of verdunde tinctuur (20 dr/glas)
  • VERZACHTEN DE SLIJMVLIEZEN O.A. BIJ HEESHEID:
    Zoethout (glycirrhiza glabra),
    Heemst (althea officinalis), koningskaars (verbascum thapsiforme), kaasjeskruid (malva sylvestris).
    Met verdunde melkwei (molkosan) gorgelen

Omslagen:
Lijnzaad opzetten met een heel klein beetje water. Verwarmen tot er zich slijmen vormen.
Verschillende katoenen doekjes klaarleggen. Mengsel warm hierop leggen en dichtvouwen.
Warm houden onder warmwaterkruik bv. Kompres zo warm als mogelijk op de keel leggen en een wollen sjaal rondwikkelen. 10 tot 15 min. rusten. Behandeling daarna herhalen met andere warmgehouden kompressen. Max. 4 compressen.

Aromatherapie: niet bij jonge kinderen en zwangeren
  • RODE TIJM (thymus vulgaris ct thymol):
    3 X daags 1 druppel op de tongpunt aanbrengen en doorspoelen met een slokje water of kruidenthee. NIET LANGER DAN 3 DAGEN NEMEN
  • TEA TREE (melaleuca alternifolia), SALIE (salia officinalis) of RODE TIJM (thymus vulgaris ct thumol):
    enkele druppels op een glas warm water, 3 X per dag gorgelen, eventueel de amandelen aanstippen met TEA TREE op een wattenstaafje.

Inhalatie - stomen:
2 tot 3 druppels TEA TREE, LAVENDEL EN RODE TIJM in een inhaleertas met heet water doen en de dampen inhaleren. 2 keer per dag toepassen.

Voeding:
  • Vit C: Infectiewerend, antioxidant, immuniteitstimulerend
    Groeten en fruit mg/ 100 gr eetbaar gedeelte
    Brandnetel 200, broccoli rauw 110, groene kool rauw 105 (75), mierikswortel rauw 114,
    Paprika rauw 140 (105), peterselieblad rauw 166, spruiten 102 (87), tuinkers 60,
    Venkel rauw (93).
    Zwarte bes (cassis) 189, kersen 1500, duindoornbes 450 (266), kiwi 100, rozenbottel 1250,
    Vlierbessap 26, sinaasappel 50....
  • Vit A: beschermt en herstelt de slijmvliezen
    Groenten en fruit µg/ 100 gr eetbaar gedeelte( µg is microgram=0,001mg)
    Andijvie rauw 333, brandnetel 800, bataat rauw 1,3 mg, broccoli 316, groene kool rauw 833 (666), groene peper gekookt 200, peterselieblad 1,2 mg, prei 333,
    Abrikozen gedroogd 770, banaan 38, braambes 53, bosbes 26, duindoornbes 250, kaki 242, mandarijn 57, groene olijven 55, papaya 125, perzik 73, gedroogde pruimen 112, vlierbes 180, Pistachenoten 70
  • Vit E: tegen vrij radicalen, immuniteitstimulerend
    Groenten en fruit mg/100 gr eetbaar gedeelte
    Sojabonen 13, amandelen 25, lijnzaad 57, hazelnoten 26, Zonnebloempitten 21, asperge 2,1
    Groene kool gekookt 3,6 Knolselder 2,6 Paprika 3,1 Savooikool 2,5 Schorseneer 5 Venkel 6
    Avocado 3, Framboos 4,5 Mango 1
  • Zink: sporenelement dat de immuniteit stimuleert
    µg/100 g
    Kiemen 12000 Zemelen 13300 Biergist 8000 Amandelen 2100 Cashewnoten 4800 Pindanoot 03380, Zwarte thee 3020, Walnoot 2700
  • Propolis: ontsmettend en infectiewerend door hoog gehalte aan bioflavenoïden
  • Visoliën: immuniteitsverhogend

 

 

Terug naar "Andere remedies & volksgebruiken"

 

 

SynTec.be