Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

Kruiden voor de huid

Echte kamille: Matricaria chamomilla L. recutita L.

Iedereen kent deze plant. Je vindt ze in heel veel preparaten terug. Het is dan ook een veelzijdige plant die voor veel kwalen kan ingezet worden. Wat verder vind je zo ook terug als kruid voor de spijsvertering. Voor de huid wordt ze toegepast bij huidirritatie, geïnfecteerde wonden, abcessen, acné, dermatosen, gordelroos, jeukend en nat eczeem en brandwonden. De etherische olie heeft een diepblauwe kleur door de aanwezigheid van chamazuleen.

Sint Janskruid: Hypericum perforatum L.

Is vooral gekend als antidepressivum waar het zijn nut reeds vele male bewezen heeft. Het is één van de veelzijdigste kruiden die ons land rijk is. Het maceraat van de bloemen kan gebruikt worden als wondhelend middel bij oppervlakinge kwetsuren en bij lichte brandwonden. In deze optiek kan het perfect gebruikt worden bij zonnebrand.
Let wel: door zijn fotosensiliberende eigenschappen is het af te raden na het gebruik van hypericumbereidingen de huid bloot te stellen aan volle zon.

Driekleurig viooltje: Viola tricolor L.

Buiten de mooie bloem is het driekleurig viooltje bekend om zijn goede werking op het gebied van huidproblemen. Denk hier vooral aan eczeem, acné, huidonstekingen, psoriasis, herpes en zona. Door de aanwezigheid van salicylzuurverbindingen werkt het pijnstillend en ontstekingswerend.

Goudsbloem: Calendula officinalis L.

Deze plant is een van de beste kruiden voor de geschonden huid. Ze bezit wondhelende en ontstekingswerende eigenschappen. Bereidingen op basis van deze plant kunnen ingezet worden bij o.a. eczeem, lichendermatosen, doorligwonden en veneuze problemen.

Grote klis: Arctium lappa L.

In de kruidengeneeskunde wordt grote klis inwendig gebruikt voor de behandeling van eczeem, psoriasis, reuma en jicht. Het is licht vochtafdrijvend en heeft een ontgiftende werking. In crèmes wordt het toegepast bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Het verzacht huidirritaties.

Valkruid: Arnica montana L.

De belangrijkste toepassing van dit kruid vind je terug in de naam. Het kruid wordt gebruikt bij kneuzingen, blauwe plekken, verstuikingen, spierverrekking en gewrichtspijnen. Ook spierpijnen na het leveren van lichamelijke inspanning zijn te behandelen met valkruid. Vaak vind je de combinatie van valkruid met smeerwortel. Ook valkruid mag uitsluitend uitwendig gebruikt worden en niet op open wonden. Tevens kan het kruid allergische reacties te weeg brengen.

Smeerwortel: Symphytum officinalis L.

Smeerwortel is één van de bekendste kruiden voor gebruik tegen rimpels. Je vindt dan ook vaak deze plant in anti-rimpelcrèmes. Smeerwortel is ontstekingswerend naar gewrichten toe en door de looistoffen samentrekkend. Het wordt vooral gebruikt in crèmes en kompressen bij kneuzingen, blauwe plekken, gewrichtsonstekingen en diverse huidproblemen. Smeerwortel zou bij botbreuken de heling van het bot aanzienlijk versnellen. Door aanwezigheid van pyrrolizidine alkoloïden is het sterk af te raden om smeerwortel inwendig te gebruiken, noch op open wonden.

Brandnetel: Urtica dioica L.

Brandnetels worden door velen aanzien als een pest in de tuin. Toch is het een van de beste kruiden uit onze streek. Het wordt voor de huid aangewend bij acné, eczeem, steenpuisten en brandwonden. Het kruid werkt zowel uitwendig in crèmes als inwendig in een infuus of vers in soep of slaatjes. Het bevat zeer veel mineralen waaronder kiezelzuur, kalium en ijzer. Door zijn vochtafdrijvende werking kan het gebruikt worden bij jicht, artrose en reumatische aandoeningen. Brandnetel is bloedzuiverend waardoor het tevens een grote invloed heeft op de huid. Het werkt tevens versterkend op nagels en haren.

Notenboom: Juglans regia L.

De noteboom is een minder gekende plant voor het gebruik in bereidingen voor de huid. Het kan echter met succes ingezet worden voor eczeem (vochtig), winterhanden en transpirerende voeten. Als kleurstof voor het verven van haren en stoffen is het reeds lang gekend. Ook werd deze boom vaak in de omgeving van boerderijen aangeplant om het ongedierte (vliegen , muggen e.d.) weg te houden.

 

 

Terug naar "Kruiden"

 

SynTec.be