|
|
Honing - Propolis - Was - Mede
Erwin Hoebrechts
Tel: 016/770119
e.Hoebrechts@scarlet.be
Honing slingeren:
- Neem de honing af 's avonds laat of 's morgens vroeg. Werk zuiver, verwerk enkel "rijpe" honing.
Doe de schudtest!
- Slinger onmiddellijk na het afnemen of warm de raten wat op.
- Gebruik roestvrijstalen of kunststof apparatuur: ontzegelvork, slinger, emmers, zeven, rijper(s)
- Warme honing kan je beter onmiddellijk dubbel zeven. Koude honing kan je beter eerst grof afschuimen
en achteraf zeven.
Zuiveren:
- Na het slingeren bevat honing veel onzuiverheden: Was, eiwitten, luchtbellen.
- Breng de honing in een rijper en zet relatief warm (20°C of meer) gedurende 5 dagen.
- Schuim af dmv pannelikker
- Schuim af met kleffe handdoek
- Zet de honing op 15 °C
Waarom kristalliseert honing?
- Honing bestaat uit water (20%), Suikers (75%) Glucose - Fructose - Sacharose.
- Vloeibare honing is een oververzadigde suikeroplossing, en zal dus kristalliseren.
- Hoe meer glucose en saccharose, hoe sneller en heviger de kristallisatie.
- Sommige honingsoorten kristalliseren dus snel. (Koolzaad,...), anderen (bijna) niet (Acacia)
Laat maar kristalliseren
- Gebeurd spontaan.
- HARDE honing.
- Zichtbare en onregelmatige kristallen.
- Kristallen vormen een kluwen.
- Van buiten naar binnen in het rijpvat.
Gecontroleerde kristallisatie
- Kost moeite en vereist kunde
- SMEERBARE,smeuïge honing
- Zichtbare en onregelmatige kristallen.
- Bijna onzichtbare en regelmatig gevormde kristallen.
- Kristallen zijn los van mekaar.
Welke factoren beïnvloeden kristallisatie?
- Verhouding suikers in de honing.
- Veel glucose: Kleine kristallen, snelle kristallisatie
- Veel sacharose: Snel, hard en grof
- Fructose: Blijft stroperig
-
(Vandaar: Ken uw product)
- Temperatuur
- Minder dan 10°C of meer dan 25°C: vertraagde kristalvorming
- Ideaal: 15°C (Vandaar: koud zetten tijdens rijpen)
- Vorst: GEEN kristalvorming
- Kristallisatiekernen (kristallen, onzuiverheden,...
- Zetten kristallisatie in de gang (Vandaar: enten)
- Hoe meer kernen, hoe kleiner de kristallen en hoe meer kristalaanzet (vandaar: min 10 % ent)
- Verspreiding van de kernen in de honing. (Vandaar roeren)
Hoe laat je honing gecontroleerd kristalliseren - zonder enten (1)
- Begin van het seizoen
- Oogst appel en/of koolzaadhoning.
- Roer 2 x daags 5 minuten tot honing draden trekt en half stijf is.
- Vul af in warme potten, zet koud weg (< 15°C)
- Vul bij (10% - 90% regel) met tweede slingerbeurt. (Vuilboom, braam,....)
- 10% bestaat uit gekristalliseerde honing als "ent"
- Roer 2 x daags 5 minuten,...
- Vul af indien half stijf en verkleurd.
Hoe laat je honing gecontroleerd krsitalliseren - zonder enten (2)
- Vul bij (30%-70%) met derde slingerbeurt. (Acacia)
- 1/3 van de honing moet gekristalliseerd zijn
- 2/3 nieuwe vloeibare
- Roeren 2 x 5 minuten
- Afvullen wanneer half stijf en verkleurd
- Vul bij (50% -50% met vierde slingerbeurt. (Linde)
- 1/1 vorige honing en nieuwe
- Zie werkwijze boven.
Enten van honing
- Koop goede enthoning bij een collega (Koolzaad, appel,...), of gebruik eigen oogst van verleden jaar.
- Respecteer de 10% - 90% regel
- Escaleer in stappen, bvb.
- 1 kg ent + 9 kg te enten laten kristalliseren
- 10 kg vorig mengsel + XX kg te kristalliseren
- XX afhankelijk van het type honing.
- Telkens roeren!
Wat kan er mis gaan
- Honing differentieert in 2 lagen, fructose bovenaan als vloeibare laag, glucose onderaan als kristallen.
Oorzaak
- Te vlug afgevuld, onvoldoende kristallisatie
- Stockagetemperatuur te hoog, kristallisatie is daardoor teruggedraaid.
- Watergehalte te hoog (> 21%)
Indien gisting: Verloren of eigen gebruik (bvb Mede)
Indien geen gisting: Honing opwarmen in rijper gedurende 24 uur aan 38°C, daarna enten en opnieuw laten
kristalliseren.
- Honing is hard, grof, niet smeerbaar.
Oorzaak
- Te vlug afgevuld, onvoldoende kristallisatie
- Stockagetemperatuur goed, kristallisatie is daardoor verdergegaan. Honing opwarmen in rijper
gedurende 24 uur aan 38°C, daarna enten en opnieuw laten krisitalliseren.
- "Frosting" of IJsvorming
Oorzaak
- Stockagetemperatuur te laag en/of variabel
- Gebruik steeds warme potten om in af te vullen
- Onzuiverheden in de pot, bvb vezels keukenhanddoek
Raathoning
Propolis
- "Ingang van de stad"
- Bijen gebruiken propolis om spleten en ingangen dicht te maken of te vernauwen
- Bijen oogsten propolis vanaf medio juni.
- Hoofdbestanddelen:
- Bijenwas
- Bomenhars (met flavinoïden)
- Flavinoïden hebben antibacteriële werking.
- Propolis heeft een wondhelend, weerstandsversterkend effect.
Propolis Oogsten
- Leg vanaf midden juni een propolisnet (of een vliegengaas bovenop de kast. Dek af met een afdekplank,
respecteer de vrije bijenruimte boven de gaas.
- Breng de gaas gedurende minstens 24 uur in de diepvries.
- Verwijder de propolis uit de gaas dmv plooien in een plastic zak.
Propolistinctuur
- Breng 100 g propolis over in koffiebuideltjes (+/- 5)
- Sluit de buidels af met witte katoenen koord.
- Week gedurende 14 dagen in 1 liter 96% alcohol.
- Druk de buideltjes uit en gooi weg.
- Gebruik één theelepel bvb in hete koffie 's morgens.
Bijenwas
- Natuurlijk polyalkaan, wit van kleur
- Wordt door de bijen geproduceerd d.m.v. wasklieren in het achterlijf.
- Bouwelement voor de raat (geel van kleur)
- Na het "zweten" van was gaan de bijen de was kauwen en boetseren tot de gewenste raatstructuur.
- Was wordt gemaakt uitgaande van suiker en warmte (10 a 15 kg suiker per kg was)
- Jonge bijen staan in voor het waszweten.
- Een bijenvolk bouwt vooral goed in de voorjaar (April - Mei); vooral bij goede dracht
- Ook een zwerm is een excellente raatbouwer.
Bijenwas in de imkerij
- Was wordt geoogst uitgaande van uitgesneden oude ramen
- Smelt bij 60°C, degeneratie vermijden door steeds in watermilieu te werken
- Was wordt gezuiverd door hem meermaals in water door te smelten
- Wasbroden zijn de basis voor bouwraat, kaarsfabricatie, zalven, boenwas, ...
Recept Propoliszalf
- 420 gram olijfolie
- 100 gram zuivere was
- ong. 15 cc propolistinctuur
- enkele druppels (lavendel) essence
- De was (mag blokje zijn) langzaam smelten au bain marie
- Heel traag de olijfolie erbij gieten en roeren (laat de kom ondertussen in het warmwaterbadje staan)
- Roeren tot al de was gesmolten is
- Beetje laten afkoelen en de propolistinctuur eronder mengen
- Weer goed omroeren, totdat alle alcohol uitgekookt is.
- Reukstof toevoegen.
- Afvullen in een zalfpotje dat hermetisch afsluitbaar is.
- Beetje omroeren.
Mede of Hydromel
- Eén van de oudste gegiste dranken, werd al gedronken door de oude Egyptenaren, in Mesopotamië,
Kelten, ...
- Is in feite wijn, gemaakt van vergiste honing.
- Levende gisten zetten de suikers in de honing om in ethylalcohol, water en CO2
- Goede mede kan je alleen maken van goede honing.
Benodigdheden
- Dame jeanne
- Waterslot
- Zuurtitrant
- Sulfiet (Ontsmetting)
- Honing
- Reingist
- Wijnsteenzuur
- Gistvoeding
- Looizuur
- Hevel
- GEDULD
Een typische mede...
- Voorbereiding
- Kuis de de dame jeanne en het waterslot grondig met water en zeep, spoel en ontsmet daarna met
sulfietoplossing (100 ml water + 2 koffielepels sulfiet + 2 koffielepels wijnsteenzuur)
- Maak een giststarter: breng de gist + 1 koffielepel gistvoeding + 6 klontjes suiker + 200 ml water
in een propere, onsmette fles. Stop af met een prop watten en zet warm (30°C) Na 12 uur is de gist goed aan
het werk en ben je klaar om mede te maken.
- Primaire Vergisting. (Voor D-J van 34 liter)
- Los 3 kg honing op in 10 liter water door zachtjes te verwarmen tot max 40°C
- Breng over in de DJ, voeg 120 g wijnsteenzuur toe en 20 g gistvoeding, evenals 10 g tannine.
- Voeg de starter toe, sluit af met waterslot, gevuld met sulfietwater voor 1/3
- Volgende dag 5 kg honing toevoegen, opgelost in 10 liter water, handwarm.
- Daaropvolgende dag 2 kg honing toevoegen in 4 liter water.
- Ergste vergisting laten gebeuren, daarna de DJ aanvullen tot slot.
- Secundaire vergisting en overhevelen
- Breng de DJ na 4 weken naar een ruimte van 15°C
- Laat rustig verder gisten tot stilstand. Dit kan je zien aan het waterslot. (+/- 2 maand)
- Hevel over in een andere ontsmette DJ.
- Titreer het zuurgehalte en meet de alk%
- Voeg eventueel zuur bij tot zuurgetal 7.
- Laat rusten gedurende minstens 6 maand tot 1 jaar.
- Klaren en afvullen
- Controleer na 1 jaar op helderheid.
- Indien NOK, zet de DJ buiten gedurende 2 koude dagen, of wacht nog 6 maand.
- Indien OK, hevel over in propere en ontsmette flessen.
- Sluit af met een kurken of plastic stop.
- Laat rijpen op de fles gedurende 6 maand.
- Gezondheid !
Terug naar "Bijen"
|
|