Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

Bijenproducten

Propolis:

De bijen halen van de knoppen van de bomen en heesters een harsachtige substantie. Door de bijen worden daar bij de verwerking via kauwen en bijenspeeksel stoffen aan toegevoegd. Het ontstane produkt noemen wij "propolis".

Samenstelling:

  • In ruwe propolis bevinden zich 55 % harsen, 30 % was, 10 % etherische olie, 5 % stuifmeel en daarnaast nog vele soorten sporen, vitaminen en mineralen.
  • In gezuiverde propolis bevinden zich etherische oliën, flavonoïden, lipöiden, eiwitten, suikers, vitaminen en mineralen.

Werking:

  • Anti-bacteriële werking, daardat het bacteriën doodt of hun groei afremt;
  • Antivirale werking door groeiremming van virussen.
  • Remt de groei van schimmels.
  • Versterkt de werking van antibiotica en remt ontstekingsreacties.
  • Werkt anti-reumatisch.
  • Remt slagaderverkalking en trombose, werkt waarschijnlijk bloedverdunnend.
  • Stimuleert de bloeddoorstroming.
  • Werkt tegen pijn en jeuk en is anti-allergisch
  • Stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties.
  • Krampstillende werking op de darmspieren en stimuleert de galafvoer.
  • Versterkt de werking van vitamine C.

Gezuiverde propolis gebruik je onder de vorm van een tinctuur.
Per dag 3 tot 4 maal 15 druppels in de mond druppelen.
Daar de propolis tinctuur niet oplosbaar is in water en de smaak niet echt aangenaam is, kan je ook op een half suikerklontje innemen.
Bij wonden enkele druppels tinctuur aanbrengen en de alcohol laten verdampen. Er ontstaat dan een dun laagje. Deze behandeling kan ook enkele keren per dag herhaald worden.
Pas op bij kleding want het maakt vlekken!!

Honing:

Honing is een zoetstof, wordt steeds vergeleken met suiker, het is een natuurlijk zoetmiddel.

Samenstelling:

  • Vruchtensuiker 38.19 %
  • Druivensuiker 31.28 %
  • Dubbele suikers 1012 %
  • Andere stoffen 3.21%
  • Water 17.20 %

Honing bevat vele belangrijke mineralen en spoorelementen zoals:

  • Ijzer
  • Koper
  • Mangaan
  • Kiezelzuur
  • Enzymen
  • Hormonen
  • Inhibine (bacteriedodende stof)
  • Zuren
  • Aromastoffen
  • Vitaminen
  • Aminozuren

Werking:

de geneeskracht van honing is te danken aan de hoge kwaliteit van de suikers. Deze suiker is voedsel voor de hersenenen. Het is onmiddelijk opneembaar, zonder beroep te moeten doen op het spijsverteringsstelsel. Honing bevat veel zonne-energie want de nectar wordt uit de bloem gehaald op een moment dat de plant het hoogtepunt in haar bestaan heeft bereikt.
Natuurhoning, koud gelingerd bevat al werkzame stoffen nog , verhit je de honing, dan gaan de enzymen verloren.

Stuifmeel:

Er is een duidelijk verschil tussen honing en stuifmeel. Honing is een eindproduct dat door middel van nectar uit de bloemen zelf geproduceerd wordt, terwijl stuifmeel een plantaardig middel is dat door de bijen wordt verzameld. In stuifmeel zijn 96 verschillende soorten stoffen aanwezig. Geen enkel voedingsmiddel bezit zo'n rijke verscheidenheid aan stoffen.

Stuifmeel bevat:

  • Eiwit
  • Suikers
  • Vet
  • Mineralen
  • Water
  • Vitaminen
  • Enzymen en andere stoffen

Werking:

  • geeft aan het organisme dat wat zou kunnen ontbreken ten gevolge van een onjuiste of eenzijdige voeding.
  • herstelt een tekortziekte door het toevoegen van de ontbrekende stoffen.
  • heeft een gunstige invloed op de stofwissel en verbetert daardoor een hele boel stofwisselingsziekten.
  • stimuleert en vermeerdert de levensenergie.
  • zorgt voor het behoud van een goede gezondheid
  • vindt vele toepassingsmogelijkheden van kleine tot ernstige kwalen.
  • kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden.
  • is geen voedingsmiddel maar een natuurlijk geneesmiddel.

Opgelet: bij hooikoorts geen stuifmeel gebruiken. Ook bij hoge bloeddruk moet men voorzichtig zijn.

Hoge dosis: 60 gr, enkel bij zware infectieziekten, bestralingen
Normale dosis: 30 gr, tijdens ziekte of zenuwverzwakking
Onderhoudsdosis: 15 gr, dagelijkse conditie op peil houden, als aanvulling van de voeding.

Bij kinderen:
3 tot 5 jaar :5 tot 10 gr.
6 tot 12 jaar: 10 tot 15 gr.

Bijengif

Wanneer een jonge bij tien tot zestien dagen oud is, beschikt ze over een gevulde gifblaas met een inhoud van 0,3 mg. Deze vulling is éénmalig. Bijengif wordt in enkele landen massaal ingezameld. Dit gif is bestemd voor geneeskundige doeleinden.
Het is chemisch gezien een zeer complexe stof. Het actieve bestanddeel is hoofdzakelijk samengesteld uit eiwitten. Verder komen er ook calcium, magnesium en fosfor in voor, evenals sporen van kalium, natrium en chloor.

Bijengif is vreemd genoeg een product van de bij wat zeer werkzaam is bij klachten zoals:

  • artritis en andere reumatische aandoeningen;
  • invloed op de bloedvoorziening van het weefsel en op de doorlaatbaarheid en de stofwisseling van de celmembramen;
  • verwijding van de bloedvaten en daling van de bloedduk;
  • invloed op het zenuwstelsel;
  • gunstige invloed op reuma (bijengif stimuleert de vorming van cortison);
  • voorlopig niet bevestigd, is de eventuele invloed op kanker.

Koninginnegelei:

Koninginnegelei wordt afgescheiden door de klieren in het strottenhoofd van de jonge werkbijen van ongeveer 6 tot 14 dagen oud: de klieren bevinden zich in de kop. Koninginnegelei is het voedsel voor alle werkbijlarven, echter alleen tot de derde dag, nadien krijgt alleen de koninginnelarve dit bijzonder voedsel nog.

Samenstelling:

  • Water: 65.05 %
  • Eiwit: 12.34 %
  • Vet: 6.46 %
  • Koolhydraten: 12.49 %
  • Mineralen: 0.82 %
  • Onbekende stof: 2.84 %

Zoals honing heeft koninginnegelei een sterk antseptische werking en is het een efficiënt natuurlijk antibioticum. Men kan koninginnegelei gebruiken om een bepaalde ziekte of ziektetoestand te ondersteunen of als een algemeen versterkende kuur.

Gebruik:

Een kuur gedurende 20 dagen: Men neemt een kleine hoeveelheid, slechts 1 tot 3 gr en vermeng dit met wat honing. Laat dit mengsel onder de tong smelten. Deze kuur kan men 2 tot 3 maal per jaar herhalen.

 

 

Terug naar "Bijen"

 

SynTec.be